Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. 6. 2015

Cestování se psem:

Jak prožít dovolenou se čtyřnohým miláčkem tak aby dovolená byla pohodová a ne utrpením?

Tuto stránku jsem připravila pro ty,kteří cestují či chtějí cestovat se psem a nejsou si jisti co to obnáší nebo se obávají různých překážek,jako je ubytování,stravování atd.

Často slýchám názory lidí,že pes patří jen na zahradu,nikam nesmí např. do restaurace,pensionu atd. Opak je pravdou. V dnešní době je i pejsek hostem.

Připravila jsem proto několik bodů ze svých zkušeností na cestách se psem,čeho se vyvarovat,co je nutné mít sebou a aby dovolená se čtyřnohým miláčkem byla dovolená radostná,pohodová.

Úvodem bych upozornila,že v letním období hrozí přehřátí psa v autě i zaparkovaném v chládku.Proto nenecháváme dlouho psa v autě,hodně větráme.Dbáme na pitný režim psa.

  1. Aspoň částečně ovladatelným psem, je nutné dbát na zvýšenou opatrnost vůči jiným psům a lidem.Ne všichni lidé mají psi rádi,proto je nutno mít psa na vodítku popřípadě i náhubek,zvláště v centrech měst,hromadných dopravních prostředcích.

  2. Vybavení psa: Vodítka 2x (náhradní) – přetržení,překousání nebo lze použít obě současně. Vodítko 10m dlouhé (stopovací) – tam kde je větší plac.Není nutné. Očkovací průkaz – vždy nutný.Při ubytování,v dopravních prostředcích,někdy i v restauracích,většinou na požádání. Náhubek – do restaurace,dopravní prostředky,lanovky,centra měst.Je lepší ho mít sebou,vyhnete se tak zbytečným nepříjemnostem. Zavrtávací kolík – pro přivázání psa u stanu či chatky,kde není strom,zábradlí. Misky-osvědčily se mi skládací plátěné.Do auta postačí obyčejné misky plastové,jedna na vodu,druhá na granule. Napáječka cestovní – uzavíratelná pet. lahev s korýtkem,uzavře se a zaklapne.Vhodná do auta. Krmení – granule nebo konzervy.Nesmí chybět hlavně voda. Hračky – pejsek se může v autě nebo v místě ubytování nudit. Pelíšek – pejsek musí také na něčem spát.

  3. Vybavení auta: Síť – pejsek nesmí ohrožovat řidiče.Dává se buď za přední sedačky,nebo za zadní sedačky. Kšíry a pás – k upevnění k bezpečnostním pásům. Přepravka:umístění v kufru auta,pejsek má svůj pelíšek. Může být jen jedna z těchto variant síť,kšíry s pásem nebo přepravka. Větrací mřížky do oken – zabrání přehřátí psa v autě.Pejsek nemůže vystrkovat hlavu z okna a tím nehrozí úraz ,nafoukání do uší.Zároveň zajišťuje větrání. Reflexní vesta pro psa – není nutná,ale nikdy člověk neví u čeho se ocitne.Ve tmě,nesvítící výbojky či havárka.Myslím,že neuškodí ji mít.Chovatelské doplňky lze objednat na www.baron.cz

  4. Ubytování a stravování: Ubytování – v dnešní době v kempu a turistických ubytovnách je pes běžný host,v pensionu a hotelu obvykle také.Je ale dobré se předem informovat zda psí miláček skutečně do ubytovacího zařízení může a za jakých podmínek. Stravování – je podobné,jako u ubytování.V některých restauracích nabídnou pro pejska i malé menu např. granule a automaticky přinesou misku s vodou.Je vždy dobré se zeptat zda si psa můžete vzít sebou a za jakých podmínek.Většinou chtějí,aby měl náhubek.